Besplatna dostava na sve narudžbe iznad 60€ (452,07kn).

10 stvari koje bi svaka žena trebala znati prije nego počne dojiti

1. KOLIKO GOD DOJENJE LAGANO IZGLEDALO, NIJE!

Dojenje zahtijeva puno strpljenja, znanja i upornosti. Isto kao što ti učiš dojiti, tako i beba uči pravilno prihvatiti dojku. Prvi tjedni su svim majkama iscrpljujući, bolni, emotivni… Ali s vremenom bude sve lakše, zato ne odustaj!

2. SVAKA BEBA JE DRUGAČIJA I SVAKA ŽENA IMA DRUGAČIJE DOJKE!

Stoga se nemoj uspoređivati s drugim majkama i poistovjećivati s problemima pri dojenju s kojima su se one susretale.

3. VELIČINA DOJKI NE ODREĐUJE KOLIČINU STVARANJA MLIJEKA!

Kao što ni velik unos tekućine to ne čini. Svaka od nas u grudima ima mliječne žlijezde, neovisno o gore navedenim uvjetima. Ono što je bitno za stvaranje mlijeka je hormon oksitocin, koji omogućuje otpuštanje mlijeka. Također, što češće dojiš, to će se više mlijeka stvarati. Princip ponude i potražnje.

4. KONTAKT KOŽA NA KOŽU JE VRLO BITAN!

Ne brini, nećeš razmaziti svoje dijete. Maženje je vrlo bitno za stvaranje oksitocina i povezanosti s bebom. Tvoje grudi sadrže sve što djetetu treba: toplinu, sigurnost, hranu, utjehu i vrlo poznati white noise – šum i otkucaji tvoga srca.

5. NEMAŠ PREMALO MLIJEKA I TVOJE DIJETE NIJE GLADNO!

Kod većine žena mlijeko krene tek drugi ili treći dan od poroda. U prvim danima dijete još uvijek ima zalihe masti i energije, tako da može “izdržati” nekoliko dana i bez da uopće doji. Ono što je najbitnije, u tom periodu bebi je potrebno samo nekoliko kapljica/gutljaja po podoju da bi se zasitilo i primilo sve nutrijente iz mlijeka. Stoga, nema razloga za brigu! Bebin se želučić postepeno širi te će iz dana u dan upravo učestalim sisanjem potaknuti tvoje dojke na proizvodnju mlijeka, svaki dan malo više, ovisno o bebinim potrebama. Također, bebe puno brže probavljuju majčino mlijeko, nego formulu. Neka te ne iznenadi ako beba traži dojenje češće nego što si očekivala.

6. DOJENJE NA ZAHTJEV!

Nastavno na prethodni slajd – upravo zato što se majčino mlijeko probavlja brže od formule (u roku sat-sat i pol), za dojenu djecu ne vrijedi uvriježeno pravilo hranjenja svaka 3 sata u trajanju od 20 minuta. To pravilo vrijedi isključivo za hranjenje formulom. Kod dojenja je preporučljivo dojiti na zahtjev bebe tj. da se prate znakovi koje nam beba daje. To znači da svaki puta kada traži hranu, sigurnost, utjehu itd. djetetu ponudimo dojku i dojimo dok je ono samo ne ispusti ili zaspe. Stoga nema potrebe držati se rasporeda jer dijete samo najbolje zna kada je gladno i koliko dugo mora sisati dok se ne zasiti.

7. OSTANI HIDRIRANA!

Bitno je nadomjestiti tekućinu. Uz to, baš svaki put kad kreneš dojiti, uhvatit će te ogromna navala žeđi, zato je pametno uvijek imati bočicu s vodom pri ruci.

8. NAKON PORODA NAGLASI OSOBLJU U RODILIŠTU DA PLANIRAŠ ISKLJUČIVO DOJITI!

Oni najčešće daju bebi formulu ili glukozu kako bi se majka odmarala, a beba čim prije povratila porođajnu težinu, ali time djetetu uskraćuju neprocjenjivo hranjiv kolostrum koji mu puža brojne benefite (pogotovo noćni podoji). A što manje dojiš u prvim danima, manje će se mlijeka stvarati u tvojim dojkama. Uz to, za bebu je teže naučiti pravilan hvat pri dojenju, ukoliko dobiva formulu u bočici iz koje joj je mnogo lakše sisati. Jedno za drugim vodi ka tome da će dijete biti nervozno dok doji, sestre u rodilištu će vas uvjeravati da je to zato što nemate mlijeka i nagovarat će vas da mu date formulu “da ne bude gladno”. I voilà – upali ste u začarani krug koji vodi ka prestanku dojenja.

9. PRIPAZI NA PREHRANU!

To ne znači da moraš izbaciti namirnice koje si do sada konzumirala, dapače, preporuča se raznolika prehrana. No pripazi na količinu unosa namirnica koje inače izazivaju nadutost ili su alergeni. U slučaju ako primjetiš neke promjene na bebi, lakše ćeš povezati uzrok.

10. POTRAŽI POMOĆ I SAVJET!

Ali ne od mame, tetke, susjede. Savjetuj se sa stručnjakom (savjetnikom za dojenje), koji će ti uz praktičnu pomoć pružiti i znanstveno dokazane činjenice i preporuke.

Autor: Veseli Oblačić